Ski tuning

Tehnologija

Ski tuning

Spremate se za odlazak na skijanje – da li ste uradili tjuning skija?

Šta je zapravo tjuning (eng. tuning) kantni na skijama?

Kantne su čelični ulošci – mikro šine koje razdvajaju bazu skije od bočnog zida, u karving zaokretu skija kliza po snegu na naoštrenoj kantni.

Oštrenje baznog dela kantne zove se tjuning, oštrenje bočnog dela kantne je jednostavno oštrenje. Naravno ovo objašnjenje je uprošćena verzija složenih operacija koje se rade na bazi i bočnom zidu skije.

Dakle, ugao baznog dela kantne u odnosu na bazu skije je najvažniji deo tjuninga! On definiše brzinu angažovanja kantne kao i radijus skije na snegu.
Samo skija sa propisno urađenim tjuningom se ponaša po normama koje je deklarisao konstruktor.

Bez naoštrenog bočnog dela kantne, tjuning nema smisla. Oštrenje bočnog dela kantne je zaduženo za snagu kojom skija „drži“ na snegu.
Samo profesionalno urađeno oštrenje baznog i bočnog dela daje idealne performanse skije.

Najčešće zablude:

  • Što se skija češće obrađuje vek joj je kraći – netačno! Kada se skija lagano doradi posle svakih nekoliko dana skijanja, količina materijala koji keramički kamenovi skidaju sa kantne je minimalna, kada se skija zapusti i donese na obradu jednom u sezoni sa kantne se skida velika količina materijala.
    Usled korišćenja dolazi do stvaranja „pucne“, to je prebacivanje materijala sa baze kantne na bok kantne i oštrica se zaobljuje – skijaš nema nikakvu kontrolu nad skijama.
  • Vožnja na kantnama istupljuju oštricu – netačno! Otklizavanje, pogotovo na ledu istupljuje kantnu, odnosno dovodi do prebacivanja materijala.
  • Oštrinu skije je moguće ustanoviti rukom – netačno! Mi osetimo pod prstima oštricu ali ne detektujemo da ona ima pogrešni ugao, odnosno da je pomerena.
  • Na novim skijama ne treba raditi tjuning – netačno! Skije se uglavnom proizvode leti, nakon toga se transportuju i izložene su klimatskim promenama, fizičkim udarima, raznim tipovima skladištenja… Jednom rečju vrlo često dugo stoje pre nego što dođu na sneg i u tim uslovima može doći do mikropomeranja materijala i remećenja idealnih uglova.

Poruka korisnicima:

U što češćim intervalima radite tjuning i oštrenje kantni, tako ćete ne samo produžiti vek skija već ćete uvek dobiti najviše od njih.
Obrada kantne keramičkim kamenovima je bez premca ali su mašine jako skupe, zato se pojedini servisi odlučuju za rad sa ručnim alatima (turpijama), koje zahtevaju veliku stručnost i po pravilu više oštećuju kantnu.

Cenovnik ski tjuninga i ostalih usluga Planet Bike ski servisa možete pogledati ovde

Scroll To Top