SKI TOURING – fenomen koji osvaja svet!

SKI TOURING – fenomen koji osvaja svet!

Ski Touring

Ski Touring ili turno skijanje je aktivnost koja privlači skijaše koji su istinski ljubitelji planine i njenih skrivenih lepota. Dostupna je najširem krugu skijaša, od potpunih početnika do skijaša eksperata koji doslovno rizukuju život da bi došli do neistraženih vrhova i neotkrivenih vrleti.

Naš tekst promoviše Ski Touring kao aktivnost za skijaše koji bi se Touring-om bavili u najsigurnijem okruženju – na ski stazama ili u njihovoj neposrednoj blizini. Avanture van uređenih staza zahtevaju detaljno planiranje, iskusne vodiče i skijaše eksperte.

Najprostije rečeno Ski Touring je šetnja na skijama, podrazumeva lagano penjanje do željenog vrha, najčešće u društvu, sa rancem na leđima. To je umerena fizička aktivnost koju u potpunosti kontrolišemo, sa nebrojenim prednostima po zdravlje.

Na svežem planinskom vazduhu smo, lagano zadihani, pričamo i družimo se. Ukoliko se malo sklonimo od staze uživaćemo u tišini i kompletnom planinskom ugođaju.

Šta nam je od opreme potrebno, kako se oblačimo i šta nosimo u rancu?

  • Ski Touring skije sa kožama, postoji mnogo modela skija, zajednička karakteristika im je da su lakše od klasičnih alpskih skija. Svaki gram viška je neprijatelj skijašu koji se penje, kako vreme odmiče dodatna težina sve više smeta.

Delimo ih na nekoliko grupa: skije sa kojima se lako penjemo, skije sa kojima uživamo u spustu, skije koje kombinuju te dve karatkeristike. Sve navedene skije se opet dele na one za uređenu stazu i dubok sneg. 

 

 

 

Touring skije - Planet Bike ponuda

Völkl Touring Skije

 

Podela koju smo dali je vrlo uopštena ali pomaže da shvatimo suštinu. Skije su torziono mekše od klasičnih alpskih jer se često voze po mekom snegu, one nemaju izraženi roker oblik kako bi što bolje prianjale na sneg prilikom uspona. Imaju specijalno prilagođen vrh i rep koji omogućava montiranje koža.

Kože za Ski Touring – izrađene su po meri skije ili su univerzalne pa se seku i prilagođavaju skiji. Imaju kuke kojima se lako i brzo prikače za vrh i rep skije. Koža pokriva kliznu plohu (bazu skije) u celosti, ostaju nepokrivene samo čelične kantne. Deo koji naleže na bazu skije je premazan lepkom koji zajedno sa 

Spoljašnji deo kože koji naleže na sneg je prekriven čvrstim dlačicama (čekinjama) koje su orijentisane tako da klize po snegu u pravcu kretanja a onemogućavaju da se skija klizi unazad (efekat riblje kosti). Jasno je da nam kože služe kako bi se lakše penjali, bez proklizavanja unazad. Mogu biti potpuno sintetičke ili od Mohair-a – vune Angorske koze, koja zahvaljujući posebnim svojstvima daje najbolje rezultate. Po dolasku na vrh koža se brzo i lako skida, pakuje u ranac i skija ponovo dobija primarnu funkciju.

Völk RISE ABOVE 88 FLAT

 KOŽA Völkl  RISE UP 82

KOŽA VOLKL RISE UP 82

KOŽA VOLKL RISE ABOVE 88

KOŽA VOLKL UNIVERSAL VACUUM 190CM

 

  • Ski Touring vezovi – posebni su i suština je da omogućavaju da se peta cipele nesmetano kreće kao kod hodanja a da vrh cipele čvrsto stoji u prednjoj glavi veza – u fazi penjanja. Odnosno da imamo mogućnost da čvrsto uglavimo petu cipele u zadnju glavu veza – u fazi spuštanja.

Grupišemo ih po sličnom principu, poput skija. Da li želimo lagan i brz uspon ili sigurno i agresivno skijanje? Naravno, opcija je uvek i kombinacija te dve karakteristike. Ako nam je fokus brz i lagan uspon vezovi su vrlo lagani sa prednjom glavom koja ima dva mala šiljka sa strane i minijaturnom zadnjom glavom – ovakvi vezovi zahtevaju posebne Ski Touring cipele o kojima ćemo pričati u nastavku. 

Marker Touring Ski Vezovi

Za agresivno spuštanje postoje mnogo robusniji vezovi koji se celom dužinom podižu i spuštaju tokom hodanja i isto tako blokiraju pri spustu. 

Zadnja glava veza ima nastavke koji su nam pomoć pri penjanju, koje sami aktiviramo na velikim strminama i koji omogućavaju da se peta ne spusti do kraja.

Marker Touring Vezovi

  • Ski Touring štapovi – takođe su specifični, podešavaju se po visini, sklapaju se i lako pakuju u ranac, vrlo su nalik štapovima za planinarenje.

 

  • Ski Touring cipele – vrlo su specifične ukoliko želimo cipele samo za tu aktivnost. Pored specifičnog vrha cipele sa insertima sa strane koji imaju rupice za ulaz pinova sa prednje glave veza, one imaju i specifičnu petu u koju ulaze male šipke koje se nalaze na zadnjoj glavi veza. Te cipele su vrlo lagane, sa velikom amplitudom pokreta potkolenog dela cipele.

TOURING SKI CIPELE

Od njih se očekuje da u njima lagano hodamo pri usponu a da ih učvrstimo pri spustu.

Ski Touring-om se možemo baviti i u običnim alpskim cipelama, za to su nam potrebni posebni vezovi.

Univerzalno je pravilo da kakvu god opremu za Ski Touring imali nešto moramo da žrtvujemo. Oprema za super lako i brzo penjanje i vrhunsko spuštanje jednostavno ne postoji! Kakav ćemo kompromis napraviti zavisi od toga šta nam je prioritet.

Kako se oblačimo za Ski Touring?

U šali možemo reći da gardreoba Tourno skijaša izgleda kao glavica crnog luka – puno tankih slojeva. U fazi penjanja se znojimo, garderoba mora da bude paropropusna, lagana, da nas štiti od vetra. Za prvi sloj preporučujemo aktivni veš od Merino vune, jakne treba da imaju mrežu ili lagani paropropusni matrijal sa strane i u donjem delu leđa a zaštitu od vetra na ramenima, grudima i gornjem delu leđa. 

https://planetbike.rs/jakna-salewa-ortles-hybrid-tw-clt-navy-blazer.html

JAKNA SALEWA ORTLES HYBRID TWR CLT

https://planetbike.rs/jakna-salewa-antelao-beltovo-twr-navy-blazer.html

 

Na glavi je lagana kapa a na rukama lagane rukavice. Kada završimo uspon mokra garderoba ide u ranac, oblačimo toplu laganu podjaknu (najbolje perjanu) i hardshell, ukoliko nemamo poslužiće i topla ski jakna. Za spust ne zaboravite kacigu!

Šta je u rancu?

Kada govorimo o našoj ciljnoj grupi – Ski Touring početnicima, u rancu je topla garderoba za spust, kaciga, topli napitak ili voda, nešto voća, energetska čokoladica ili sendvič, tople ski rukavice. Kada stignemo na vrh, ranac se prazni i u njega ide mokra garderoba i naravno kože koje skidamo sa skija.

 RANAC SALEWA ALPTREK 42+5 BP

https://planetbike.rs/ranac-salewa-alptrek-42-5-bp-premium-navy.html

 

Kako se penjemo sa Tourno skijama?

Pravilo je da skije ne podižemo sa snega, one treba da klize. Ukoliko uspon postane jako strm, uključujemo pomoć za penjanje na zadnjoj glavi veza i krećemo se cik-cak. Težina je pri usponu uvek na sredini skije, ne naginjemo se napred kako bi kože bile angažovane celom dužinom skije i nalegale na sneg što većom površinom, u suprotnom bi proklizavali.

Niz padinu se skijamo u zavisnosti od uslova i tehnike kojom raspolažemo. Sve što smo napisali odnosi se na početnike i rekreativce.

Ozbiljni Ski Touring je rezervisan za eksperte. Usponi su teški i dugi, vrlo često se penju po stenama i istražuju neistraženo. Ture se pažljivo planiraju, analiziraju se snežni i vremenski uslovi i procenjuje verovatnoća nastanka lavine.

Često se angažuju profesionalni vodiči koji su specijalisti samo za tu regiju. Oprema koju eksperti koriste je vrhunska u svakom smislu. Oni sa sobom nose lagane sklopive lopate, lavinske sonde, bipere lokatore koji emituju signale, paket prve pomoći, konopce, krampone, sekire za led i neizostavno ANTI LAVINSKE RANCE koji su opremljeni air bag-ovima do 150 litara koji se u slučaju lavine naduvavaju za nekoliko sekundi i drže skijaša na površini. Takođe ranac je opremljen detaljnim uputstvima u slučaju SOS-a.

RANAC ZA LAVINU SCOTT GUIDE AP 30 BLACK-BURNT ORANGE

RANAC ZA LAVINU SCOTT GUIDE AP 30 BLACK-BURNT ORANGE

Za detaljnije informacije o trenutnoj ponudi touring opreme pozovite

Planet Bike Call Centar

tel. 060 56 000 56

PONEDELJAK - PETAK 09-17H

SUBOTA 09-15H

 

Copyright © 2023 by PlanetBike. Izrada sajta Smart Web. Sva prava su zadržana.