Scott Addict eRIDE - električna varijanta trkačke legende

Scott Addict eRIDE - električna varijanta trkačke legende

Scott Addict eRIDE

Kada je kompanija Scott odlučila da napravi električnu verziju Addict-a RC, cilj nije bio samo olakšati vožnju. Naprotiv, želeli su da "pooštre" stvari - upravo da bi usponi bili viši, duži, strmiji. A sve to da bi vas Addict eRIDE ranije izvukao iz kuće, a kasnije vratio, a to znači više kilometraže u toku dana.

Lagan, efikasan i jednako sposoban kao i njegov klasični pandan svetske turneje, Addict eRIDE je otkriće u svetu biciklizma.

 

Zbog čega je konstruisan Addict eRIDE?

- Ljudi koji voze drumske bicikle su specifična vrsta u okviru biciklističke populacije.

Vožnje biciklom su uglavnom kompetitivne, nadmetanje i pobeđivanje je jako važno. Očekivanja od bicikla su da bude lagan, krut i da što više liči na bicikl kojim se trkaju profesionalni sportisti. Ta činjenica otežava posao konstruktorima e-road bicikala. Potencijalni kupci očekuju da e-road bike ni malo ne liči na klasični e-bike. Baterija i motor zato moraju biti sakriveni i integrisani.

- Scott Addict eRIDE je najlakši električni drumski bicikl na tržištu* - Addict eRIDE 20 je težak 12 kg, a Addict eRIDE Premium svega 10,75 kg!

- Bateriju ne možete videti, integrisana je u donju cev rama. Motor je u zadnjoj glavi, praktično nevidljiv. Samo vrhunski poznavalac može na osnovu izgleda zaključiti da se radi o e-bike-u.

 

 

- Motor koji Scott Addict koristi je Mahle X35. Motor je jako tih, i kada je isključen, zapravo vozite klasičan bicikl. Postoje 3 stepena asistencije i samo jedan mali displej na vrhu donje cevi, koji se vrlo lako može sakriti nalepnicom. Postoji i opcija da se ugase LED lampice na tom displeju, tako da minimalno privlači paznju, a da sistem i dalje asistira.

 

 

-Mahle je nemački proizvođač, vrlo poznat u auto industriji, specijalista za male motore specifične za drumske bicikle. Baterija je 35V-208 Wh sa maksimalnom autonomijom od 70 km. Postoji mogućnost da se na nosač bočice bidona namontira dodatna baterija koja liči na bočicu, sa tim dodatkom bicikl ima autonomiju od 250 km.

 

 

- Maksimalna brzina do koje motor asistira je 25 km/h, u skladu sa Evropskom EPAC normom.

- Geometrija bicikla je vrlo slična geometriji Addicta RC koji je ultimativna trkačka mašina.

 

 

Addict eRIDE deli isti DNK kao Addict RC. Scott je primenio sve najnovije tehnologije. Dokazano na najvišem nivou trka, kombinovana upravljačka linija Syncros Creston iC omogućava potpuno interno usmeravanje kablova za mehaničke ili elektronske kablove i disk kočnice. Svi modeli Addict eRIDE opremljeni su kombinacijom Syncros Creston iC.

 

- Scott Addict eRIDE je svrstan po oceni biciklističkih časopisa u prva 3 e-road bicikla na svetu.

 

A evo kakve utiske je novi Addict eRIDE ostavio na našeg kolegu, nakon prve dve vožnje od oko 120 pređenih kilometara:

"Geometrija je na sredini između endurance i race, u suštini je vrlo udoban osim kada sa tim zadnjim točkom koji je težak, udariš u neku veću rupu, tada je amortizacija tog udara nešto slabija. Širina guma je 30mm, tako da je vožnja vrlo udobna po svakoj vrsti asfalta.

Bicikl je vrlo stabilan, kada ustaneš sa sedišta imaš osećaj da je „zalepljen” za drum, odnosno da se ni zadnji ni prednji točak ne odvajaju od podloge, bez obzira koliko agresivno gaziš pedale i obaraš bicikl. Za to je verovatno zaslužna ta nešto veća težina bicikla koja je koncentrisana dosta nisko (motor je u zadnjoj glavčini, a baterija u down tube-u bicikla). Slično važi i za vožnju nizbrdo, vrlo je stabilan u krivini i daje osežaj sigurnosti pri većim brzinama, s tim da ipak nije agilan kao čista trkačka mašina. Potrebno je više vremena da se bicikl ispravi iz krivine i opet oboriš za ulazak u novu krivinu.

Asistencija je vrlo diskretna, s obzirom da motor nema tako veliki obrtni momenat u poređenju sa motorima za e-MTB bicikle - to uključivanje asistencije se oseti ali ne u toj meri da to poremeti stabilnost bicikla i donese neko momentalno ubrzanje. Samim tim, vožnja je vrlo prijatna i vozač i dalje ima osećaj da on pokreće bicikl, a ne obrnuto.

Motor je jako tih, tek u uslovima bez saobraćaja, na primer na usponu uz Avalu, moguće je čuti tiho zujanje motora i to ako se vozač na to skoncentriše.

Posle 60 km na valovitom terenu u najmanjem stepenu asistencije, uz povremenu probu viših stepena asistencije uz Avalu, preostalo je oko 35% kapaciteta baterije. Procena je da će baterija izdržati 80-90 km valovitog terena na najmanjem stepenu asistencije."

*maj 2021.

SCOTT ADDICT ERIDE 20

 

Bul. Nikole Tesle 3 (hotel Jugoslavija, kod ulaza na parking)
011/260-65-26 - ponedeljak-petak: 09-21h,
subota: 09-21h, nedelja: 09-15h

 

THE LIGHTEST ELECTRIC ROAD BIKE - New SCOTT Addict eRIDE - Get HookedCopyright © 2022 by PlanetBike. Izrada sajta Smart Web. Sva prava su zadržana.