Planinarenje i penjanje

Planinarenje i penjanje

SALEWA

Salewa je rođena u srcu Dolomita. Dolomiti su njen dom, nasleđe, inspiracija i vizija.

SALEWA OPREMA ZA PENJANJE

 

Nastala daleke 1935. godine kada je Josef Liebhart, direktor Minhenske Zadruge za sedlare počeo da pravi proizvode od kože.

Četrdesetih godina 20 veka, Salewa je proizvodila štapove za skijanje napravljene od drveta lešnika, a ubrzo je razvijen i jedinstveni ranac "Andi". Nakon ogromnog uspeha sa rancem, usledili su mnogobrojni, potpuno novi proizvodi koji su Salewu lansirali kao lidera u alpskim inovacijama. Da nabrojimo neke: Salewa dereze, cevasti vijak za led, šatori sa oblikom kupole, Helium - najlakša kaciga za planinarenje na svetu, Sub 33 – karabineri od 33 grama, Ultra Jacket – jakna težine manje od 350 grama...

Godine 1979. stvoren je legendarni "Orao" koji simbolizuje snagu kvaliteta i performansi. Nakon 11 godina, brend kupuje Heiner Oberrauch i njegova firma Oberalp, koji sedište kompanije premešta u Bolzano u Italiji, gde se i danas nalazi.

 

SALEWA HEADQUARTERS

Danas je Salewa renomirani brend obuće i kompletne opreme za planinarenje i penjanje, kao i vrhunske prateće garderobe.

Kada pričamo o Salewi, neprestano pričamo o penjanju. Zato želimo sa vama da podelimo nekoliko osnovnih informacija o penjanju.

SALEWA OPREMA ZA PENJANJE

Penjanje možemo podeliti na:

Free Solo

To je tip penjanja najlakši za razumevanje, ali ujedno i najopasniji. Tu nema konopaca i ako padnete dok se penjete, padate na zemlju. Ako ste se penjali na drvo kao mali, vi ste u stvari radili free solo. Preporuka: Možete pogledati Alexa Honnolda, najčuvenijeg svetskog solo penjača u legendarnom dokumentarnom filmu "Free Solo". Ono što je on uradio, stavlja se u red najvećih ljudskih dostignuća.

Slobodno penjanje

To je penjanje koje najveći broj penjača praktikuje. Oni koriste svoje ruke i noge za nalaženje rupa u stenama i tako se penju. Razlika u odnosu na Free Solo je u tome što su oni vezani konopcem, koji je pričvršćen za pojas koji kopčaju oko struka. Tu je takođe i belay partner koji osigurava drugi kraj konopca, ako padnete konopac vas u saradnji sa belay-jem zadrži. Slobodno penjanje je opet podeljeno na Sportsko penjanje i Tradicionalno penjanje.

Sportsko penjanje je penjanje u kome penjači koriste već postavljene klinove, koriste konopce za osiguranje. Pošto su konopci u proseku 80 metara dugački, uspon se deli na sekcije.

Kod tradicionalnog penjanja, penjač svu sigurnosnu opremu instalira sam.

 

Bouldering

To je najjednostavniji oblik penjanja, trebaju vam samo patike za penjanje, talk i strunjača za bezbedno prizemljenje. Svaki pad tu je pad na zemlju. Ta vrsta penjanja se najčešće radi po veštačkim stenama, instaliranim u prostorijama za vežbanje.

Deep Water Soloing

To je još jedna vrsta penjanja bez konopca, ali ovog puta iznad vode koja je dovoljno duboka, da kada padnete u nju ostanete nepovređeni. Prilično je komplikovana vrsta penjanja, jer zahteva resurse poput čamaca i slično.

Via Ferrata

Via ferrata su planinske rute opremljene fiksnim merdevinama, čeličnim sajlama, visećim mostovima koji omogućavaju pristup penjačima i planinarima. Via Ferrata doslovno znači "gvozdeni put". Možemo reći da je prva generacija Via Ferrata-e nastala u Dachsteinu u Austrijskim Alpima davne 1843. godine. Slika ispod:

Via Ferrata

Via Ferrata

 

Via Ferrata je nastala u Dolomitima za vreme Prvog svetskog rata, kako bi vojnici zajedno sa opremom zauzeli strateške položaje u planinama. Danas je Via Ferrata značajna turisktička atrakcija, postojeće Via Ferrate održavaju lokalne samouprave ili dobrovoljci. Južni Tirol, Alto Adige i Veneto u Italiji imaju neke od najboljih ferata na svetu

 

SALEWA | Simon Gietl | The Heritage of our Fathers



Copyright © 2024 by PlanetBike. Izrada sajta Smart Web. Sva prava su zadržana.