Salewa odeća, obuća i oprema za planinarenje

Salewa odeća, obuća i oprema za planinarenje

Salewa – oprema za penjanje, odeća i obuća

 

Planine su impresivna i impozantna mesta sa strmim liticama i nazubljenim vrhovima.

Ako želimo da se uhvatimo u koštac sa njima, ako želimo da osvojimo daleke vrhove i udahnemo vazduh visina punim plućima, potrebna nam je ozbiljna oprema i dani i nedelje planiranja.

Dobra priprema je recept za uspeh, a penjanje sa lakšom opremom je svakako zabavnije a i manje je naporno. Poznata izreka kaže „čvrsto, lako, jeftino, izbacite jedno...“ 

Opremu za penjanje možemo podeliti na osnovnu opremu i opremu za specifične tipove penjanja.

U osnovnu opremu za penjanje ubrajamo cipele za penjanje ili planinarenje, pojaseve za penjanje, zaštitne kacige, osigurače, karabinere.

 

Cipele se mogu podeliti u tri kategorije:

Udobne za celodnevno nošenje, tehničke koje su još čvršće i manje udobne i specijalizovane cipele koje su vrlo robusne i napravljene za najsurovije uslove. Cipele za penjanje moraju dobro prijanjati na podlogu, moraju čuvati zglobove i kosti stopala, ne smeju stvarati žuljeve i ne smeju biti previše uske. Neki od modela iz kategorije specijalizovanih cipela za Alpine trekking & hiking su:ALP MATE WINTER MID

MTN TRAINER 2 GTX

ALP MATE WINTER MID

WILDFIRE EDGE GTX

Odeća

 

Šatori i vreće za spavanje

Pojas je jedan od osnovnih delova opreme koji vam omogućava sigurno i efikasno vezivanje za uže.

Mora vas sigurno držati tokom eventualnog pada, a u isto vreme mora omogućiti slobodno i udobno kretanje.

Salewa Xplorer je lagan, minimalistički, kompaktni pojas za ski mountaineering,  prelazak glečera i penjanje na velikim visinama. Odlikuje se trakama promenljive širine.

Kaciga je obavezni deo opreme ukoliko se penjete na otvorenom.

Neophodna je i za Alpsko penjanje i za penjanje po ledu, gde postoji velika opasnost da vas kamenje ili led udari po glavi. Kaciga mora da bude prijatna za nošenje, lagana, da dobro leži, da ne bude preuska i da nudi dobru ventilaciju. Mnoge kacige imaju tvrdu, ojačanu, zaštitnu spoljnu školjku sa unutrašnjim oblogama od pene i sistemom za zatvaranje kaiša. Prednost ovih kaciga je u tome što nude zaštitu od više od jednog udara - tj. i dalje se mogu koristiti ako zadobiju udarac kamenom kada ste na pola staze.

Salewa Vega kaciga je lagana i udobna, nudi beskompromisnu ​​zaštitu i odlično pristaje na glavi. Pored toga, ima otvore za vazduh koji nude dobru ventilaciju, kao i točkić i kaiš oko brade koji se lako podešavaju i prilagođavaju svim oblicima glave.

Osigurači – sistemi za kačenje i karabineri

Salewa ERGO BELAY SYSTEM je lagani zaštitni uređaj sa kočenjem za sportsko penjanje na otvorenom i u zatvorenom. Njegov ergonomski i intuitivan dizajn osigurava da ručica kočnice ostaje na užetu u svakom trenutku, dok osnovna funkcija blokade nudi dodatni nivo sigurnosti. Pored toga, omogućava penjaču da brzo i lako kontroliše uže bez blokiranja i obezbedi kontrolisano spuštanje.

Karabineri su veoma bitna komponenta u lancu osiguravanja penjača.

Kao penjači, ovim laganim konektorima prepuštamo svoj život. Različite vrste penjačkih aktivnosti zahtevaju i različite vrste karabinera. Karabineri sa zaključavanjem nude maksimalnu sigurnost za razliku od osnovnih karabinera koji se koriste za brza izvlačenja.

Salewa HMS SCREW G2 Klasični aluminijumski HMS karabiner sa zaključavanjem, težak 86 grama u M veličini i 77 grama u S veličini. Koristi se za sportsko, tradicionalni penjanje i penjanje po ledu.

Oprema za specifične vrste penjanja

razlikuje se od vrste penjanja koju odaberete (Via Ferrata, sportsko ili tradicionalno penjanje).

Da bi ste se popeli putem ferate, potrebne su vam cipele koje stežu zglobove, slojevita i laka garderoba, ranac, pojas, via ferrata set, kaciga i eventualno ferrata rukavice bez prstiju koje su generalno dobra ideja, jer imaju ojačanja na dlanovima.

Jedan od najpotrebnijih delova opreme je Via Ferrata set, pored pojasa koji smo već predstavili.
Salewa Ergo Core je kompaktan set Ferrata sa ergonomskim aluminijumskih Coretec karabinerima i elastičnim trakama, a koji obezbeđuje visoku sigurnost i lako rukovanje. Njegovi ergonomski Coretec karabineri dobro se uklapaju u ruku i njima je lako upravljati. Pored toga, mehanizam za zaključavanje dlana sprečava nenamerno otvaranje. Elastične trake omogućavaju rukovanje u blizini tela u svakom trenutku. Težina seta je 540 grama.

Sportsko penjanje zahteva opremu koja je laka, a u isto vreme napravljena da bude jako čvrsta i otporna.

Potreban vam je konopac, pojas, cipele, kreda, zamišljena (isplanirana) ruta puta i nikako ne zaboravite kacigu.

Većina sportskih penjača koristi dinamičko pojedinačno uže. Obično je dovoljno 50 ili 60 metara dužine užeta u zavisnosti kuda se penjete, za mnoge moderne staze za sportsko penjanje potrebno je uže od 70 ili čak 80 metara. Pojedinačno uže se takođe može upariti sa drugim užetom. Konopci za penjanje su često impregnirani posebnim završnim tretmanom. Ovi tretmani daju užetu specifična svojstva koja produžavaju životni vek, poboljšavaju rukovanje i odolevaju upijanju vode. Suvo tretirani konopci su generalno skuplji, ali ostaju gipki u uslovima kiše, snega ili leda.

 

Salewa Red 9.6mm - robusno, svestrano pojedinačno uže sa impregnacijom za veliku izdržljivost i intenzivnu upotrebu. Njegov prečnik od 9,6 mm i kompaktna obloga nude dobru fleksibilnost i glatko rukovanje. Dry Tech impregnacija ga čini otpornijim na vodu, trenje i prljavštinu, dok mu Ever Trust tretman daje dodatnu izdržljivost. Proizvodi se u dužinama od 60, 70 i 80 metara.

Tradicionalno penjanje pored već pomenute opreme podrazumeva i korišćenje i postavljanje klinova i sidrišta popularno nazvanih Frendova.

Oprema koja vam je potrebna za Alpsko penjanje mnogo zavisi od toga kuda se penjete. Za zahtevnije rute morate imati cipele koje stežu zglob i koje su kompatibilne sa kramponima, a možete koristiti i tehničke cipele za Mountaineering kod blažih staza. Pojas, karabineri i osigurači, konopci, kaciga su obavezni deo opreme, a kada je tokom rute prisutan i led morate imati cepine, brze vijke i dereze (krampone).

Salewa North-X cepin je svestrani, ergonomski alat za led za tehničko planinarenje, penjanje po strmim mešovitim terenima, penjanje po ledu i prelaze preko glečera. Njegova posebna karakteristika je specijalni klizni, lako podesiv naslon za ruku. Njegova snažna i agresivna oštrica omogućava poboljšano prodiranje u stene i led u strmim alpskim uslovima.

Kod penjanja po ledu jedan od dodatnih važnih delova opreme je brzi vijak. Veličine i količina vijaka zavisiće od dužine i prirode rute koju ste izabrali.

Salewa Quick Screw brzi vijak za penjanje po ledu ima ergonomski dizajniranu glavu za 50% brže postavljanje i lakše rukovanje i nošenje. Dolazi sa sopstvenim integrisanim brzim povlačenjem.

Glavno pravilo kod penjanja po ledu je: Uspori, ostani čvrsto zaključan, uspostavi kontrolu, ne bori se!

Ponekad veliki izazovi nemaju nikakve veze sa visokim planinama na koje se možete popeti, nepoznatim područjima koja treba istražiti, niti sa sve ekstremnijim sportovima današnjice. Često su veliki izazovi zapravo oni koje pronađemo u mislima, velika pitanja koja sebi pre ili kasnije postavimo: ko smo mi?

Jer...

…planine ne govore ništa, a ipak kažu sve.

SALEWA | CAN YOU HEAR ME?

Copyright © 2023 by PlanetBike. Izrada sajta Smart Web. Sva prava su zadržana.