GUME ZA BICIKLE - VODIČ ZA KUPOVINU I KORISNI SAVETI

GUME ZA BICIKLE - VODIČ ZA KUPOVINU I KORISNI SAVETI

KAKO ODABRATI GUME ZA BICIKLE

Na početku smo biciklističke sezone i potrebno je proveriti ključne delove bicikla.

Ukoliko su gume stare i istrošene, vreme je da ih zamenimo.


Prvi parametar za izbor guma je bicikl koji imamo (određuje dimenziju guma) a sledeći je gde želimo da ga vozimo (određuje tip gume u okviru dimenzije).


Ako se vozimo isključivo po asfaltu biramo gumu sa potpuno glatkom gaznom površinom, to je tzv. „slik“ guma. Takva guma će na idealno ravnoj podlozi najbolje prianjati. Evo i primera:


https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/gume-spoljasnje/guma-spoljasnja-700x23c-continental-grand-sport-race-black-black-skin-kevlar-2.html

https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/gume-spoljasnje/guma-spoljasnja-700x28c-continental-grand-prix-4-season-black-black-skin-kevlar-2.html

Ako se vozimo po makadamu i planinskim putevima biramo gume sa kramponima, ukoliko su staze strme, kamenite, neravne ili blatnjave biramo gume sa krupnijim i gušćim kramponima:
https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/gume-spoljasnje/guma-spoljasnja-29x2-3-continental-mountain-king-sw-black-black-skin-kevlar.html
Sa druge strane ako se vozimo šumskim putevima kojima mogu proći terenska vozila, biramo gume sa sitnijim i ređim kramponima.

Gume sa sitnijim kramponima su brže i tiše a gume sa krupnijim kramponima mnogo bolje prianjaju na neravnim podlogama i sprečavaju otlizavanje, naravno one su teže i bučnije.
https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/gume-spoljasnje/guma-spoljasnja-29x2-2-continental-race-king-sw-black-black-skin-kevlar-2.html
Ako bicikl vozimo po asfaltu i po makadamskim putevima koristimo gume koje po gaznoj površini imaju jako sitne krampone a sa strane malo krupnije, to su tzv. „semi slik“ gume.
https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/gume-spoljasnje/guma-spoljasnja-26x1-9-continental-double-fighter-iii-black-black.html

 

Koji tipovi guma za bicikle postoje?


Pored tipova guma koje definišu njihovu namenu a koje manje više svi znamo – Drumske, MTB, City – Trekking, Gravel, postoje i potpuno drugačije podele:
Spoljnje gume sa žicom u rubu gume. One su jeftinije i teže i potrebna je unutrašnja guma. Možemo reći da je to najčešći tip gume na našem tržištu.

Spoljne gume sa kevlarom u rubu gume (u nazivu često sadrže reč kevlar). One su skuplje, lakše i mogu se savijati i pakovati (foldable). Možemo in pronaći na skupljim i boljim biciklima. Takođe je potrebna unutrašnja guma.
https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/gume-spoljasnje/guma-spoljasnja-700x23c-continental-grand-sport-race-black-black-skin-kevlar-2.html

Tubeless spoljašne gume. Retke su na tržištu i skupe, koriste ih uglavnom takmičari i za njih nije potrebna unutrašnja guma. Zahtevaju posebne felge, ventile i tečnost za zaptivanje. Vožnja na njima je jako udobna, sigurna, odlično se oseća teren i zato su one izbor takmičara.

https://planetbike.rs/guma-spoljasnja-700x25c-continental-grand-prix-5000-s-tr-blacktransparent-skin-kevlar-spo-0101873.html

Tubular spoljne gume. One su poput creva koje se namiče na felgu. Za njih su potrebne felge na koje se tubular guma lepi. Koriste se uglavnom za takmičenja i sve karakteristike navedene za tubeless gume ovde su još izraženije. Skupe su i retko ih viđamo na biciklima, osim kod takmičara, naravno. Ukoliko dođe do bušenja nema popravke.

https://planetbike.rs/biciklizam/delovi/gume-spoljasnje/guma-tubular-28x22-continental-competition-black-black-skin-2.html

Koje karakteristike guma mora imati da bi bila dobra?


U slučaju ograničenog budžeta, najvažnije je da dugo traju.
Ako se popnemo u malo viši segment broj zahteva raste, evo nekih od njih.
Guma mora biti lagana, kako ne bi dodatno otežavala bicikl.
Mora da dobro prianja na podlogu -„grip“ na engleskom, guma mora da ima sposobnost da napravi veliko trenje sa podlogom i spreči proklizavanje.
Sa druge strane trenje ne sme biti preveliko, kako bi se guma brzo okretala i imala mali otpor pri rotaciji „ rolling resistance“ na engleskom.
Spojiti ove dve karakteristike je najveća umetnost konstruktora i gume koje imaju izvanredan „grip“ i mali „rolling resistance“ su najcenjenije na tržištu.
Guma mora služiti i kao amortizer, odnosno da vožnju čini udobnom. Naravno kod rekreativnih bicikala je važnije da guma dobro amortizuje a kod takmičarskih taj zahtev ne postoji.
Guma mora biti otporna na bušenje i postoji čitav segment guma koje u sebi sadrže posebne slojeve koje sprečavaju bušenje i gde je to prioritet.
Guma mora biti dugotrajna. Ukoliko je prečesto menjamo, to nepovoljno utiče na naš budžet i sve njene dobre karakteristike često padaju u vodu.
Od vrhunskih takmičarskih guma ne očekujemo da budu dugovečne kao rekreativne gume.
Continental je svetski lider u dugotrajnosti, naročito kod takmičarskih guma. Pored dugotrajnosti, otpornost na bušenje, „grip“ i mali „rolling resistance“ su neprevaziđeni.
Ovu trvrdnju potkrepljuju egzaktna laboratorijska istraživanja i izveštaji sa tržišta.

CONTINENTAL

Zapratite nas. Saznajte. Naučite.  

Instagram Planet Bike Srbija

https://planetbike.rs/continental



Copyright © 2024 by PlanetBike. Izrada sajta Smart Web. Sva prava su zadržana.