Eliminator: Nova disciplina u Svetskom kupu

Blog

Eliminator: Nova disciplina u Svetskom kupu

XCE, odnosno Cross country eliminator privlači sve više pažnje, pre svega zbog toga što je to najatraktivnija disciplina za gledanje, uz veliku dozu neizvesnosti oko krajnjeg pobednika.

Eliminator je format gde u svakoj eliminacionoj vožnji startuje 4 takmičara posle koje prva dvojica prolaze u naredni krug, i tako sve do finalne trke. Staza je kombinovana sa tehničkim spustevima i zahtevnim usponima, dužine 600 – 1.200 metara, tako da trka traje do 2 minuta. Od vozača se zahteva pre svega eksplozivna snaga, jer trka kratko traje, zatim tehnička perfekcija i hrabrost da se što brže prođu zahtevni delovi, često u neposrednom kontaktu sa protivnikom. Veliku ulogu igra i taktika, jer je važno sačuvati dovoljno energije do finala i tamo pružiti maksimum.

Još je bitno napomenuti da učesnici moraju da se kvalifikuju za eliminacione trke, tako što svako vozi jedan krug na hronometar, pa se najbolji po vremenima plasiraju dalje.

Eliminator
Start XCE eliminacione trke

Eliminator kao format je prvi put isproban u Nemačkoj Bundes ligi 2010-e. Tokom 2011. je UCI napravio nekoliko test trka, dok je u 2012. uspostavljen Svetski Kup za Eliminator i održano Svetsko prvenstvo. Iskustva su vrlo pozitivna su trke puno dinamičnije i interesantnije, a pobednik je do kraja neizvestan.

Prošlog vikenda je vožen Eliminator u Novem Mestu u Češkoj, u okviru programa Svetskog kupa. Naš Aleksandar Roman nije uspeo da prođe kvalifikacije, i evidentno je da 26″ točak nema mogućnosti protiv mnogo bržih 29″. Ovo je ipak bilo dobro iskustvo za našeg  Romana.

Aleksandar RomanMladi Aleksandar Roman, član juniorske reprezentacije Srbije

U Elite kategoriji, glavni favoriti za osvajanje ovog svetskog kupa bili su Slovenac Miha Halcer koji vozi za Energija tim iz Domžala i koji nam je od ranije poznat po braći Mitji i Jaki Tancik koji su učestvovali na trkama u Srbiji. Među favoritima su svakako bili i specijalista za ovu disciplinu Austrijanac Daniel Federšpil, vodeći u poretku svetskog kupa, i aktuelni svetski prvak Ralf Naf. Da su iznenađenja moguća potvrdio je Naf padom u prvoj eliminacioonoj vožnji i tako olakšao put do finala za svoje konkurente. Zanimljivo je da je prva vožnja u Novem Mestu bila repriza velikog finala sa svetskog prvenstva 2012 kada je Ralf Naf slavio.

eliminator race
Repriza prošlogodišnjeg finala

Eliminacione vožnje su počele sa ženskom trkom gde dominiraju Aleksandra Engen, svetska prvakinja, Dženi Risverds, Jolanda Nef, Eva Lehner itd…  Snimak trka možete da pogledate na Red Bull TV na http://www.redbull.com/en/bike/stories/1331591883469/watch-live-uci-xce-world-cup-from-nove-mesto

Najveći tragičari ovog svetskog kupa su svakako Miha Halcer, Ral Naf i Jolanda Nef čiji sam i ja fan.

Svakako da je pogrešan start Tomasa Ličera napravio velike pometnje među favoritima jer je pauza trajala preko 15 minuta dok se vođe ekipa i sam Ličer nisu “raspravili” sa sudijama da li je bilo preranog starta ili ne. Naravno ništa se ne prepušta slučaju i sve to prati sofisticirana laserska tehnika Tissot tajminga. Onaj takmičar koji krene pre pištolja automatski je diskvalifikovan, što se u ovom slučaju i desilo.

Naf bez daha posle kvalifikacija

Moje mišljenje je da postoji šansa da se napravi rezultat u ovoj disciplini uz malo sportske sreće, greške protivnika i eto nekog od naših u malom ili velikom finalu što donosi velik broj bodova i promociju naše zemlje.

Podijum zene
Pobednice u ženskoj konkurenciji

Scroll To Top