Kako se obući za vožnju po hladnom vremenu?

Blog

Kako se obući za vožnju po hladnom vremenu?

Ako niste među onima koji su bicikl zbog zime spakovali u podrum, već planirate da ga vozite i tokom hladnih dana, onda vam sigurno najveću glavobolju zadaje pitanje šta i kako se obući. Odmah da razjasnimo, ne postoji univerzalno pravilo i pred svaku vožnju ova pitanja sebi postavljaju i iskusni biciklisti.

Prvo što morate prihvatiti jeste sledeće: zaboravite duge vožnje u kojima ste uživali tokom proleća i leta. U zavisnosti od vas samih, zimska vožnja (ispod 10 stepeni) ne bi trebalo da traje duže od jednog i po do dva sata. Jednostavno, nema te opreme koja će vas na duže zagrejati. A i ovo vreme na biciklu zimi je sasvim dovljno.

Glavni savet je oblačite se slojevito. Neće vam dugo vremena trebati da saznate da li ste se dobro obukli:

  • Ako vam je odmah po izlasku iz kuće veoma hladno, premalo ste se obukli. Ne krećite u vožnju, već se dodatno obucite.
  • Ako vam je na samom početku vožnje sve ok, ni to nije dobro jer je to znak da ste se previše obukli. Vrlo brzo će vas obliti znoj tako da odmah skinite jedan sloj odeće.
  • Ako vam je na početku vožnje malo hladno, to je znak da ste se dobro obukli jer će te se vrlo brzo zagrejati i vrlo brzo će vam postati prijatno.

Znojenje je najveći problem zimske vožnje. Odeća upija znoj, ostaje mokra, zbog hladnog vazduha postaje nam još hladnije. Zato je potrebno adekvatno, slojevito se obući. Taktika slojevitog oblačenja je ključna da vožnja bicikla po hladnom vremenu bude prijatna. I ono što je vrlo važno jeste da izbegavate pamuk jer upija i zadržava znoj.

Kombinacija više tankih slojeva je mnogo bolja i delotvornija od kombinovanja manjeg broja debljih slojeva jer nam daje više mogućnost za prilagođavanje spoljnoj temperaturi.

Još jedna opasnost, ili bolje reći zamka, koja vreba bicikliste tokom vožnje po hladnom vremenu jeste lenjost. Ne budite lenji. Neka vas ne mrzi da stanete i skinete ili obučete jedan sloj odeće. Ako ste naišli na uzbrdicu, skinite se, jer će te se svakako oznojati. A ako takvi dođete na vrh i krenete u spust, smrznućete se jer će sve na vama biti mokro. Neki će vam čak predložiti da uzbrdice vozite u majci krakih rukava. U svakom slučaju bolje je i tako krenuti, pa ako vidite da je hladno, dodatno se obući, nego doći na vrh skroz mokar, a nemati rezervnu suvu odeću za spust. Isto važi i kada vozite po ravnom. Neka vas ne mrzi da kombinujte slojeve i prilagođavate odeću tako da vam je uvek prijatno, ni pretoplo ni prehladno.

Idealno je da imate windstopper opremu koja obično s prednje strane štiti telo od udara hladnog vazduha, a sa zadnje strane propušta toplotu i uklanja vlagu sa kože.

Koja bi to bila dobitna kombinacija za neke temperature od nule do nekih 10 stepeni: Jakna (windstopper) ili šuškavac, duks i ispod aktivni veš, dole duge biciklističke gaće (ako ih nemate može i trenerka) i aktivni veš. Na dužim vožnjama ili po baš hladnom vremenu preporuka je dodatno zaštititi kolena, bilo da na neki način improvizujete, bilo da kupite štitnike za kolena.

Ono što je posebno osetljivo na hladno vreme su prsti na nogama. Ako nam se smrznu, ništa od uživanja i vožnje. Jedan od boljih saveta koje sam pronašao je kombinovanje čarapa i plastičnih kesa. Efekat se, kako kažu, zove “parna brana” i sastoji se iz sledećeg: obujte čarapu, zatim stavite plastičnu kesu preko nje, pa još jednu čarapu, pa još jednu plastičnu kesu i onda patike. Ovo će omogućiti da noga ostane topla, čarapa koja je uz nogu biće mokra od znoja, ali će taj znoj ostati topao.

Prsti na rukama se takođe lako smrznu, pa su za zimsku vožnju potrebne i dobre rukavice i ovde ne biste trebali da štedite. U svakom slučaju, kombinacija zimskih kožnih rukavica i nekih običnih može da završi posao.

Lice, a posebno uši, su takođe osetljivi pa je najbolje ispod kacige nositi kapu ili fantomku, a i maske za lice mogu se naći za malo novca.

I ne pravite pauze tokom vožnje. Ako ih i pravite, isplanirajte da one budu na mestima gde možete da uđete u neku toplu prostorju. Pauza na otvorenom od svega nekoliko minuta će vas ohladiti, a ako nemate kod sebe suve stvari da se presvučete, bićete u problemu.

Scroll To Top