Kako pripremiti bicikl za zimsku pauzu

Blog

Kako pripremiti bicikl za zimsku pauzu

Ako ste među onima koji ove dane koriste za poslednje vožnje u ovoj godini, onda je definitivno vrema da razmislite o pripremi vašeg dvotočkaša za odlaganje, neki to zovu “konzerviranje”, do proleća.

Najlakše je bicikl ostaviti da “čami” na tavanu, u podrumu ili u sobi. Međutim, ako želite da vaš bicikl bude upotrebljiv za vožnju i na proleće (ili čim bude neko lepo vreme jer su nam neretka i proleća u januaru i februaru), neophodno je da uradite nekoliko stvari.

Pre svega, moj je savet da bicikl odnesete na generalni servis, da ga majstori otvore i da se podmažu svi delovi. Da vam provere ispravnost kočnica i menjača, da li je potrebno možda staviti nove pakne na kočnice, naštelovati ih, naštelovati menjače. Svi servisi u okviru generalnog servisiranja vam centriraju točkove i provere da li su vam sve žbice na točkovima ispravne. Redovnim generalnim servisima čuvate i produžavate vek trajanja bicikla.

Pre nego što odložite svoj bicikl proverite da li su vam gume ispravne. Najbolje je da napumpate do maksimuma i ostavite jedan dan. Ako guma smekša, onda nešto definitivno nije u redu i bolje je odmah menjajte. Ako vam se isprazne tokom zime, pod težinm bicikla i spoljna i unutrašnja guma će vam se iskriviti i posle će vam preostati samo da ih bacite. Bolje sada da menjate samo unutrašnje, nego na proleće obe. Takođe se preporučuje da gume malo ispustite, barem za pola ili ceo bar u odnosu na uobičajno napumpanu gumu. Možete i da kupite glicerin i premažete gume kako biste ih sačuavli od pucanja.

Obavezno dobro operite bicikl, i ram i zupčanike, pre nego što ga ostavite. Ja gotovo posle svake vožnje ram i točkove detaljno prvo prebrišem truleks krpom natopljenom mlakom vodom, a zatim sve delove još jednom prebrišem suvom krpom. Isto važi i pred zimsko odlaganje bicikla.

Ono što mnogi zaboravljaju je da detaljno očiste mehanizam menjača. Potrudite se malo, jer niste ni svesni koliko se tu masnoće i prljavštine skupi.

Čišćenje lanca bi inače trebalo redovno da radite, ali barem pred zimsku pauzu neka ono bude detaljno. Dobro ga natopite sredstvom za čišćenje lanca ili razređivačem i ostavite neko vreme. Zatim ga dobro obrišite suvom krpom ili ubrusom, osušite lanac i blago ga podmažite uljem za lanac.

Ako ćete bicikl tokom zime držati u podrumu ili tavanu, gledajte da ga prekrijete nečim kako prašina ne bi padala na njega.

Scroll To Top