E-bike! Evolucija ili revolucija? (II deo)

Blog

E-bike! Evolucija ili revolucija? (II deo)

Električni bicikl, odnosno Pedelec je u mnogim delovima sveta prihvaćen kao legitimno prevozno sredstvo. Najzastupljeniji je u regionima gde je već postojala razvijena biciklistička kultura i infrastruktura za bicikliste, kao što su Zapadna Evropa i Kina.

Procenjuje se da u Holandiji trenutno ima preko 1.000.000 električnih bicikala! U 2012-oj, Pedeleci su činili 17% od ukupnog broja prodatih bicikala te godine, odnosno prodato je 170.000 jedinica! Kako je prosečna cena prodatog e-bajka bila 2.138 evra, to je finansijski udeo ovih bicikala na tržištu iznosio čak 44%. Čak i kada znamo da je Holandija najrazvijenije tržište bicikala na svetu, ovakvi podaci iznenadjuju, jer je električni bicikl vrlo “mlada” naprava.U Nemačkoj, najvećem tržištu Zapadne Evrope, godišnje se proda 380.000 električnih bicikala, sa prosečnom cenom od oko 1.815 evra, što čini ukupan obrt od oko 700 miliona evra. Tržište Pedeleca je u finansijskom smislu daleko veće nego recimo tržište električnih automobila, za koje država daje subvencije kupcima i brojne poreske olakšice.

Italija, žestoko pogodjena ekonomskom krizom, beleži ukupan pad prodaje bicikala od 8%. Prodaja svih kategorija bicikala je u padu, osim prodaje električnih bicikala koja beleži rast od 10% na 48.000 jedinica godišnje. Italija je poznata i po odluci Vlade Italije iz 2009. po kojoj je svakom kupcu bicikla vlada refundirala 30% od maloprodajne cene, do maksimalnog iznosa refundacije od 700 evra. Ova odluka je bila posebno namenjena kupcima e-bajkova, a ukupno je podeljeno oko 20 miliona evra subvencija i nabavljeno 120.000 bicikala na ovaj način.

U Francuskoj prosečna prodajna cena električnog bicikla je 837 evra, što ukazuje da se tamo prodaje dosta jeftinih kineskih bicikala koji obično koriste inferiorniju tehnologiju i manje su pouzdani. Prodaja iznosi 46.000 u 2012-oj i to je porast od 15%, dok je ukupan broj svih prodati bicikala u padu I iznosi 2,9 miliona komada.

Švajcarska, kao veoma razvijeno ali relativno malo tržište beleži prodaju 40.000 Pedeleca u 2012-oj, što iznosi 11% od svih prodatih bicikala u toj godini. Prosečna cena je oko 2.300 evra, što ne iznenadjuje, uzimajući u obzir Švajcarske standarde.

Na kraju ćemo pogledati šta se dešava u Kini, najvećem proizvođaču električnih bicikala, ali i najvećem potrošaču. Prema istraživanju iz 2012-e, u Kini postoji više od 1.200 proizvođača e-bajkova, dok je godišnja proizvodnja neverovatnih 30 miliona komada. Samo baterije za ove bicikle pravi skoro 400 proizvođača. Još je neverovatnije da Kina izvozi “samo” 1 milion ovih bicikala, dok svi ostali nađu kupca na domaćem tržištu. Treba napomenuti da većina ovih bicikala u Kini više lice na klasične skutere i da je “Evropska” varijanta Pedeleca (gde je neophodno okretati pedale da bi se motor uključio) mnogo manje zastupljena, tako da je u Kini praktično e-bike zamena za motor, odnosno moped.


Statistika na kineskom tržištu kaže da svega 2,5% bicikala koristi litijumsku bateriju, kao trenutno najsavršeniji izvor energije, dok su svi ostali sa inferiornijim sistemom napajanja koji zahteva duže punjenje, daje manju i nestabilniju snagu, kraće traje i ima memorijski efekat. Još je interesantno da po statistici, čak 80% servisnih problema na ovim biciklima u Kini se vezuje za problem sa baterijom! Ovo je indikacija da su većinom u upotrebi jeftine baterije i ostale komponente, kako bi cena finalnog proizvoda bila prilagođena budžetu prosečnog kineskog kupca.

A kakva je situacija u Srbiji? Da li je trend koji je već osvojio Evropu uopšte prisutan kod nas?

Na tržištu su prisutni uglavnom jeftiniji kineski bicikli i to najviše u Vojvodini, gde se bicikl najviše I koristi. Nekoliko uvoznika nudi i nešto kvalitetnije modele, dok je interesantno da kod većine predstavnika automobilskih marki, možete kupiti i e-bike istog svetskog proizvođača. Zvanični podaci o prodaji u Srbiji ne postoje, ali je za očekivati da su brojke prilično skromne.

Cene se kreću od oko 400 evra za najjeftinije modele (koji se često nude i na buvljim pijacama), pa i do 2.500 evra za najkvalitetnije brendirane modele.

Možda najveći korak u popularizaciji električnog bicikla je uradio beogradski “Parking servis” koji je omogućio besplatno korišćenje e-bajka svim korisnicima parkirališta za automobile na tri lokacije u Beogradu. Tim projektom se Beograd svrstao u mali broj svetskih metropola koji imaju javni bicikl, kojim se otpočinje rešavanje problema urbane mobilnosti, saobraćajnih zagušenja i zagađenja u užem gradskom jezgru.

Električni bicikl je veliki svetski trend koji neće “proći”, tako da je sigurno da će se razvijati i u našem okruženju, brzina razvoja će zavisiti od opšte popularizacije biciklizma, izgradnje nove infrastrukture za bicikliste, kao i brzine kojima će padati cena pouzdanih tehnoloških rešenja.

U trećem delu ćemo pogledati najpopularnija tehnološka rešenja koja danas postoje na tržištu.

Scroll To Top