Ecobike

Novi proizvodi

Ecobike

U psihomotornom razvoju dece jednu od ključnih uloga zauzimaju igračke i vozila kojima se koriste tokom detinjstva.

Ispravan psihomotorni razvoj nameće potrebu za igračkama i vozilima koja su pouzdana, funkcionalna i edukativna, i koja istovremeno, ispunjavajući visoke ekološke standarde kakve deca zaslužuju.

Jedan od, svakako, najvažnijih aspekata psihomotornog razvoja je rani razvoj statičke i dinamičke ravnoteže, od kog zavise pravilno držanje tela i aktivno kretanje i snalaženje u prostoru.

Nažalost, većina roditelja nije informisana o važnosti prirodnog razvoja osnovnih psihomotornih funkcija, kao ni o štetnim uticajima veštačkih materijala ugrađenih u ove igračke.

Većina igračaka i vozila za decu, prisutnih na tržištu, izrađena je, u celosti ili delimično, od veštačkih materijala. Loš kvalitet izrade, funkcionalnost kratkog dometa i kratak vek trajanja doprinose tome da deca brzo gube interesovanje za većinu takvih proizvoda i oni ubrzo postaju trajno nasleđe te iste dece u vidu nerazgradivog otpada koji se ne može reciklirati.

Jedan od najlepših i najefikasnijih načina sticanje kvalitetne koordinacije rada ruku i nogu i sveopšteg osećaja za dinamičku ravnotežu je bicikl.  Nažalost, iako već sa dve godine sposobna da se održavaju na dva točka, deca dosta kasno počinju sa vožnjom bicikala, obično oko četvrte ili pete godine.

Najprisutniji su bicikli sa pomoćnim točkovima. I pored toga što se deca nauče okretanju pedala i osnovnom upravljanju biciklom, osećaj za ravnotežu se razvija potpuno pogrešno. Umesto naginjanja u stranu na koju se skreće da bi se prilagodio centar mase, deca sede uspravno i ne učestvuju u skretanju na pravi način. Uzrok toga su česti padovi na suprotnu stranu pri skretanju i prevrtanje na neravnom terenu.

Ovo je lista uobičajenih pitanja koja dobijamo u vezi ECOBIKE.

Q: Šta zapravo ECOBIKE donosi i zašto bi naša deca trebalo da je voze?

ECOBIKE deci ne pomaže samo da nauče da voze bicikl. ECOBIKE je obrazovna, sportska igračka koja poboljšava sveukupni razvoj mentalnih i psihomotornih osobina i osećaja ravnoteže. Samostalno održavanje i vožnja poboljšavaju samostalnost i samopouzdanje. Takođe, daje deci priliku da razviju svest o prirodi i prirodnim materijalima.

Q: Za koje starosne grupe je predviđena ECOBIKE?

Iako interesovanje pokazuju i školska deca i odrasli, ECOBIKE™ je predviđena za decu od 2 do 5 godina. Sedišta se mogu podešavati u rasponima od 30cm do 50cm .Raspon zavisi od modela.

Q: Da li u sastavu ECOBIKE vozila ima materijala koje su štetne po decu ili ljude?

Koliko je nama poznato, ne. To potvrđuje sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti od strane IHTM laboratorije u Beogradu.
Svi drveni delovi se izrađuju u Srbiji sa materijalima iz obnovljivih izvora, uglavnom iz Srbije i Ruske Federacije.
Većina metalnih delova se izrađuje od pocinkovanog čelika
Povrsinska zaštita je na bazi vodenog impregnanta drveta . Točkovi su obavijeni gumom na bazi prirodnog kaučuka.

Q: Šta ako dođe do kvara ili se nešto slomi? Da li postoje rezervni delovi?

ECOBIKE je dizajnirana tako da se smanje mogućnosti da dođe do kvarova pri normalnom korišćenju. Svi modeli su testirani od strane nas odraslih (ne radi se o naučnim testovima – jednostavno smo ih vozili) i nije došlo do oštećenja. Naravno da će korisnicima biti omogućeno da dođu do svih rezervnih delova ukoliko i dođe do oštećenja.

Q: Da li je ECOBIKE predviđena a za vožnju po kiši i blatu?

Kao i većina drvenih stvari (i većina vozila za decu uzrasta od 2 do 5 godina), i ne baš. Premaz- impregnant moze da omoguće drvetu potpunu otpornost na vodu.
Ukoliko se desi da se koristi po blatu I kisi potrebno ga je samo posle upotrebe ocistiti I osusiti krpom.

Q: Kako osvežiti izgled ECOBIKE vozila posle duge upotrebe.

Deca koja je voze, nastavljaju da je voze i nakon što nauče da voze bicikl sa pedalama. Zbog čestog korišćenja može doći do prljanja ili ogrebotina na samom vozilu. JAko zaprljane delove moguće je osvežiti blagim šmirglanjem brusnim papirom sitnije granulacije, i eventualno obnavljanjem sloja zastite premazom laka na vodenoj bazi bez sjaja koju mozete kupiti u svakoj farbari.

U svakom slučaju, za razliku od plastičnih igračaka, ECOBIKE je ekološki proizvod i nije predviđena za večno trajanje mada ce u upotrebi mnogo duze trajati od klasicnih decijih bicikala.

Scroll To Top